Dýňová svíčková a opékané bramborové šišky

Dýňová svíčková a opékané bramborové šišky

21. 1. 2016

Další dýňový recept. Tentokrát na úžasnou vegetariánskou svíčkovou. Dostali jsme ho od Margit Slimákové, specialistky na zdravotní prevenci a výživu. Nejen, že je tento pokrm zdravý, ale protože obsahuje většinu sezónních a lokálních surovin a je vegetariánský, je jeho klimatická zátěž opravdu minimální. Takže udělá dobře našemu tělu, ale i planetě. 

Na omáčku:

  • 1 cibule
  • 1/2 dýně Hokkaidó
  • 1/2 dýně máslové
  • 3 menší mrkve
  • nové koření, bobkový list
  • pepř a sůl
  • 1 sojová smetana
  • 1 lžička pikantní marmelády
  • olej
  • voda
  • trocha jablečného octu nebo citronová šťáva

 

Na šišky:

  • 5 středních brambor
  • 1 mrkev
  • 1/4 dýně Hokkaidó
  • 2 stroužky česneku
  • petržel, kopr
  • 1 cibule
  • olej

 

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou dýni, mrkev, nové koření, bobkový list, osolíme, zalijeme asi 300 ml vody a dusíme doměkka. Koření vyndáme, přidáme marmeládu, asi půl krabičky sojové smetany nebo dvě lžíce sypké a rozmixujeme. Dochutíme solí a přikyselíme.

Uvaříme brambory v osolené vodě spolu s mrkví a dýní, orestujeme cibulku na oleji. K bramborům přidáme nakrájenou petržel, kopr a prolisované stroužky česneku, cibulku i s olejem a rozmixujeme. Na plech dáme pečící papír, tvarujeme šišky a upečeme do křupava.


e-max.it: your social media marketing partner