Jarní bylinková studená omáčka s novými brambory a vejcem

Jarní bylinková studená omáčka s novými brambory a vejcem

15. 3. 2016

Tahle skvělá studená omáčka se také jmenuje Frankfurtská a jí se na Zelený čtvrtek. Doporučujeme použít domácí vajíčka a vlastní bylinky z truhlíku, zahrádky anebo farmářského trhu.

Na 6 porcí budeme potřebovat:

400 g bylinek – různé druhy

200 g zakysané smetany – 10 % tuku

1 kg přírodního jogurtu, ca. 3 % tuku

1 lžička cukru

1 vrchovatá lžička hořčice

1 vrchovatá lžička soli

6 vajec uvařených natvrdo

Příprava:

Čerstvé bylinky přeberte a umyjte, odstraňte silnější stonky. Bylinky vložte společně se zakysanou smetanou, solí (ideálně mořskou), hořčicí a cukrem do kuchyňského mixéru (nebo použijte tyčový mixér) a rozmixujte najemno.

Směs přelijte do mísy, přidejte jogurt a dobře promíchejte. Uvařená vajíčka rozpulte a přidejte na omáčku. K frankfurtské omáčce se podávají vařené brambory na loupačku nebo klasické. Sezóna je od Zeleného čtvrtku až do podzimu.

Do originální frankfurtské zelené omáčky patří brutnák, kerblík, řeřicha, petrželka, krvavec menší, šťovík a pažitka. Ale další bylinky lze přidávat nebo obměňovat podle chuti či dostupnosti – pro náš recept máme složení a množství bylinek následující (množství je přibližné): 25 g pažitky, 25 g petrželky, 25 g kerblíku, 25 g řeřichy, 25 g šťovíku, 25 g brutnáku, 10 g estragonu, 10 g kopru, 10 g saturejky. Můžete přidat i meduňku, medvědí česnek a další. Dochutit omáčku můžete trochou citrónu nebo octa.


e-max.it: your social media marketing partner